Tips voor tieners

                                                                                                                                                
                
Vriendschappen
• vind iemand die dezelfde dingen leuk vindt als jij.
• het is niet erg als jullie niet alles gemeen vinden of over alles hetzelfde denken.
• iemand waar je goed mee kan lachen is ook wel fijn als vriend.
•met een vriend kan je over alles praten dus zoek iemand die je vertrouwt en iemand die jou vertrouwt.

Groepsdruk
Als je een grote vriendengroep hebt dan krijg je vaak te maken met groepsdruk dus hier een paar tips!
•Als je dingen van je vrienden moet doen die je niet wil doen doe ze dan niet! Stap gewoon uit de groep en zoek betere vrienden.
• Als iedereen in jee vriendengroep bijv. Een nieuwe telefoon heeft denk dan eerst goed na heb ik een nieuwe telefoon nodig?
•Mijn grootste tip is blijf zelf nadenken!

De middelbare 
• In je rugzak zitten allemaal boeken voor verschillende vakken maar je hoeft niet de boeken voor het vierde uur meet te nemen naar het eerste uur daarom heb je een kluisje dus zet de boeken die je niet nodig hebt in je kluisje.
• Doe de sleutel van je kluisje aan je fietssleutel dan kan je die niet vergeten.
• Pak je tas de avond van tevoren in dat gaat je tijd besparen.
• Doe in je tas een extra etui met spullen die je elke dag nodig hebt zodat als je je etui vergeet nog wel iets hebt om mee te schrijven

Leren
• plan het leren goed begin een week van tevoren met het leren van een toets.
•neem het een keer door dan neem een korte pauze van 10 minuten bijvoorbeeld door huiswerk te maken en neem het dan nog een keer door ga zo door totdat het goed in je hooft zit.
•geef in je agenda elk vak een kleurtje zodat het overzichtelijker wordt.
• Leer geen uren achter elkaar!

Schoolprestaties
•stres niet te veel voor een toets dat laat je dingen vergeten.
•ga niet de hele avond piekeren.
•Plan het leren goed.
• Onthoud 1 lager cijfer is niet het einde van de wereld!!!

Stress
• ga vroeg naar bed en blijf niet de hele avond op je telefoon zitten.
• Probeer niet te veel te stressen, dat klinkt moeilijk maar je moet jezelf leren beheersen.

Elvira groep 8

_____________________________________________________________________

Tiener problemen

Hallo! Ik ben Naomi en ik heb allemaal tips voor tieners. Iedereen heeft hier wel een keer mee te maken dus hier een paar handige tips.

Sociale media
Let goed op wat je op sociale media zet, want alles wat je er op zet gaat er nooit meer af. Ook sommige reacties op video's kunnen vervelend overkomen op sociale media dus kijk daar ook voor uit. Denk dus eerst even na voordat je iets tegen iemand zegt. Vaak online durven mensen veel meer te zeggen dan in het echt dus het kan ook als jij iets plaatst dat mensen hele vervelende reacties kunnen plaatsen. Als je dat hebt en je voelt je er heel verdrietig over praat er dan over dan trekt het gevoel meestal weer weg.

Omgaan met ouders/verzorgers
Als tiener erger je je vaak aan je ouders maar denk wel goed na wat je tegen je ouders zegt, want het zijn wel je ouders die je je hele leven blijft zien. Als je ruzie met je ouders hebt of je heel erg ergert dan kan je het beste even een plekje voor jezelf zoeken en even tot rust komen. Maar maak het na je ruzie wel altijd weer goed.

Vriendschappen
Vriendschappen kunnen veranderen, want je gaat allemaal naar een andere middelbare school. Je kan gewoon blijven afspreken, want voor de rest verandert er niks. Je moet het alleen wel accepteren als je vrienden/vriendinnen ook weer andere vrienden/vriendinnen maken, maar jij maakt ook gewoon weer nieuwe vrienden/vriendinnen.

Groepsdruk
Groepsdruk kan soms heel moeilijk zijn. Als een groep iets wil en jij wil dat bijvoorbeeld niet dan kan dat heel moeilijk zijn. Het kan heel moeilijk zijn om iemand tegen te spreken of je mening te uiten. Blijf eerlijk tegen jezelf zijn en probeer voor jezelf op te komen.

Middelbare school
Als je net naar de middelbare school gaat kan het heel spannend zijn om nieuwe vrienden of vriendinnen te maken. Onthoud altijd dat er altijd wel kinderen zijn die jouw leuk vinden dus ga je niet helemaal aanpassen voor andere mensen.

Stress
Stress komt heel veel voor. Je kan stress hebben omdat Je huiswerk bijv. niet lukt maar je kan ook stress hebben omdat je misschien niet meer weet wat je moet doen, als je onzeker bent of als je faalangst hebt. Als je er over praat kan je dat meestal oplossen.


Dit waren een paar tips voor tieners ik hoop dat jullie er iets van hebben geleerd. Als je toch nog hulp nodig hebt of nog vragen hebt kan je dit telefoonnummer bellen: 06-.

Groetjes van Naomi groep 8

_____________________________________________________________________________

Tips voor een tieners

Verliefd ❤
Waarschijnlijk heb je wel een crush als je een tiener bent of word, maar soms weet je niet hoe je het moet vertellen. Hier zijn wat tips voor hoe je het moet vertellen. (soms heb je het al een beetje je door dat diegene je leuk vind 😉 )
 1. Start eerst een gesprek
 2. Flirt een beetje (niet te veel anders heeft ie het door)
 3. Geef diegene een beetje hints dat je hem/haar leuk vind
 4. Laat hem/haar een beetje het gevoel te krijgen dat je hem/haar leuk vind
Social media
Vaak heb je ook wel tiktok, snapchat of insta als je een tiener bent, en plaats je er ook op, maar sommige mensen plaatsen ook rare dingen zoals sexuele dingen of nare dingen over mensen, maar sommige mensen vragen ook prive dingen, daar moet je echt voor uit kijken dat je niet perongeluk je adress zegt of een rare foto sturen van jezelf wat prive is.

Stress
Stress bestaat helaas ook .😢 Iedereen heeft stres vaak komt het door school of dat je teveel dingen in je hoofd heb. Maar hoe kan je dat stress verminderen? Hier zijn wat tips om het stress te verminderen
 1. Probeer minimaal 8-9 uur te slapen
 2. Eet en drink genoeg 🥞🥛
 3. Probeer op iets te focussen waar je goed in bent.
 4. Focus op jezelf en niet alleen maar op andere.
 5. Misschien helpt yoga of meditatie bij je stress?
School 😪
School... Wat moet je daar van vinden.. Sommige kinderen vinden school leuk en sommige niet. Maar hoe kan je school leuk vinden? Misschien goede vrienden maken? Of vind jezelf een eigen vrienden groepje. Waarschijnlijk vind je school niet leuk omdat er misschien een pestkop is (die hebben we allemaal helaas 😭)  of school word te saai voor je 🙁.

Vriendschappen
Waarschijnlijk heb je vrienden maar soms ook niet, dat kan ook.
Maar hoe bouw je een goede vriendschap op? Hier zijn wat tips!
 1. Focus op wat jullie gemeen hebben.
 2. Leer elkaar kennen.
 3. Houd contact met elkaar
 4. Blijf er altijd voor die vriend of vriendin zijn!
Werken 💸
Als je ong. 15-16 jaar bent heb je al een bij baantje voor wat geld. Probeer dan niet ontslagen te worden. Anders is er geen geld meer, maar dat wil je wel toch? Hier zijn wat tips om niet ontslagen te worden (erg handig 😉)
 1. Blijf lief tegen de andere medewerkers
 2. Doe lief tegen de klanten.
 3. Probeer goed te zijn in wat je moet doen!

Tessel, groep 8

Ouders aan het woord

"Fijn dat de school werkt met nieuwe technieken, zoals chromebooks en Snappet."

"Er wordt veel georganiseerd, zoals musicals, excursies, werken in de schooltuin, muziekles en nog veel meer. Super leuk!"